STUDYINGTHE EFFECTS OF PRELIMINARY TREATMENTS AND DRYING MEASURES ON THE QUALITY AND VOLUME OF STEMONA TUBEROSALOUR.
Main Article Content
Abstract
Two experiments were conducted to determine the effects of preliminary processing and drying methods on the quality and volume of medicinal herbs belonging to the Stemona tuberosa Lour. Preliminary processing experiments were conducted with 2 formulae for whole roots and sliced roots, 4 different drying formulae by sun drying, convection drying at temperatures of 500C, 550C, and 600C, respectively. Research results show that: When sliced, the color and content of active ingredients are higher than those of the whole root; drying formula at 600C brings about the best content of active ingredients and organoleptic quality.
Article Details
Keywords
Stemona tuberosa Lour., preliminary processing, drying
References
[2] Cục Chế biến, Thương mại nông lâm thuỷ sản và nghề muối (2011), Tiêu chuẩn Việt Nam 3218 - 2008.
[3] Đỗ Huy Bích (Chủ biên) (2004), Cây thuốc và động vật làm thuốc ở Việt Nam, tập 1, Nxb. Khoa học và Kỹ thuật, Hà Nội, tr.118-122.
[4] Đỗ Tất Lợi (2011), Những cây thuốc và vị thuốc Việt Nam, Nxb. Khoa học và Kỹ thuật Việt Nam, Hà Nội.
[5] Nguyễn Mạnh Tuyển (Chủ biên) (2010), Định lượng alcaloid toàn phần và tuberostemonin LG trong bách bộ (Radix Stemonae tuberosae) trước và sau chế biến, Tạp chí dược học, số 4.
[6] Trần Minh Tâm , Giáo trình Bảo quản và chế biến nông sản sau thu hoạch, Nxb. Nông nghiệp, Hà Nội.
[7] Võ Văn Chi (2012), Từ điển cây thuốc việt Nam, Tập 1, Nxb. Y học, Hà Nội.
[8] Vũ Ngọc Kim (Chủ biên) (1996), Chi Stemona Luor. thành phần hóa học, chế biến, tác dụng dược lý, công dụng, Tạp chí Dược liệu, tập 1, Số 1, tr.5-12